Objednať termín

Solárium

Objednať termín
Golem logo golem
Golem logo text

SOLÁRIUM

Umelé slnečné žiarenie prináša rôzne zdravotné výhody, kľúčom je striedmosť, aby ste sa vyhli spáleniu, predčasnému starnutiu pokožky a iným nepriaznivým účinkom spojeným s nadmerným vystavením UV žiareniu. Odporúča sa vystavovať sa slnečnému žiareniu v soláriu používať opaľovací krém a ochranné okuliare a poradiť sa so zdravotníckym pracovníkom o individuálnych odporúčaniach týkajúcich sa vystavovania sa slnečnému žiareniu.

BENEFITY

Solárium môže pri zodpovednom používaní ponúknuť niekoľko potenciálnych zdravotných výhod:

Syntéza vitamínu D: Vystavenie slnečnému žiareniu je nevyhnutné na to, aby telo produkovalo vitamín D, ktorý je kľúčový pre zdravie kostí, funkciu imunitného systému a celkovú pohodu. Pobyt v soláriu s dostatočným množstvom slnečného svetla môže pomôcť stimulovať syntézu vitamínu D v pokožke, najmä v obdobiach obmedzeného slnečného žiarenia, ako sú zimné mesiace alebo regióny s vysokou zemepisnou šírkou.

Duševná pohoda: Prirodzené vystavenie slnečnému žiareniu sa spája so zlepšením nálady a duševnej pohody. Pobyt v soláriu môže pomôcť zmierniť príznaky sezónnej afektívnej poruchy (SAD) a depresie vďaka uvoľňovaniu serotonínu, neurotransmitera spojeného s reguláciou nálady.

ĎALŠIE BENEFITY

Zníženie stresu: Bolo preukázané, že vystavenie slnečnému žiareniu znižuje hladinu stresu tým, že spúšťa uvoľňovanie endorfínov, prirodzených látok zvyšujúcich náladu v tele. Relaxácia v prostredí osvetlenom slnkom, napríklad v soláriu, môže podporiť uvoľnenie a zmiernenie stresu.

Zlepšenie spánku: Vystavenie prirodzenému svetlu, najmä ráno, môže pomôcť regulovať cirkadiánny rytmus tela, čo podporuje lepšiu kvalitu spánku a bdelosť počas dňa. Čas strávený v soláriu počas denného svetla môže pomôcť regulovať spánkový režim a zlepšiť celkovú kvalitu spánku.

Zdravie pokožky: Mierne vystavenie slnečnému žiareniu môže mať pozitívne účinky na zdravie pokožky vrátane syntézy vitamínu D a produkcie oxidu dusnatého, ktorý môže zlepšiť prietok krvi a podporiť obnovu pokožky. Je však nevyhnutné dodržiavať zásady bezpečnosti pri opaľovaní a vyhýbať sa nadmernému vystavovaniu sa slnečnému žiareniu, aby sa predišlo poškodeniu pokožky a znížilo sa riziko vzniku rakoviny kože.